• DCIM/101MEDIA/DJI_0055.JPG

Vesterborg

Vesterborg ligger på Thorø, som er på 600.000 m2. Oprindelig var Thorø en ø, ca. 5 km sydøst for Assens, men ændrede strømforhold og havaflejringer har gjort Thorø landfast med Fyn, og i dag er der adgang til “øen” via en sandtange fra landsbyen Thorøhuse. Kolonierne råder over transportmidler, som kan hente varer og bagage i Thorøhuse, mens gæster må spadsere over. Københavns Lærerforening købte Thorø i 1930 af dødsboet efter direktør Harald Plum, der havde erhvervet øen til sommersted for sig selv. Plum havde opbygget Det Transatlantiske Kompagni, men i 1923 brød firmaet sammen med en kæmpegæld, der var en af de vigtigste årsager til Landmandsbankens krak. Efter fallitten skød Plum sig på Thorø.

Plum havde startet opførelsen af Vesterborg for at indrette et museum for handel og søfart. Det nåede dog ikke at blive færdigbygget inden hans selvmord, og ved købet i 1930 blev de halvfærdige bygninger færdiggjort som ferie- og svagbørnskoloni. Med sine skove, strande, enge og marker udgør Thorø, “børnenes ø”, et fantastisk område med et væld af aktivitetsmuligheder.

Thorø:
Ingen persontransport på anhænger eller trailer
Ingen kørsel – ingen personkørsel – ingen husdyr
Ingen luftgevær og bueskydning
1 – 2 km gang til kolonierne

Sengepladser: 56

Familieværelser: 12

Enkelt/dobbeltværelser: 10

Husdyr: Nej

Wifi: Ja

TV: Ja

Tilkøb af rengøring: Ja, kontakt vores tilsynsførende for information

Tilkøb af festservice: Nej

Højstol: Ja

Tilkøb af mad samt tilberedning: Ja, kontakt bookingen for flere informationer

Afstand til butik: 5000

Afstand til vand: 10

Bålsted: Ja

Grill: Ja, kulgrill

Fodboldbane: Ja

Vollyball: Ja

Bordtennis/bordforbold: Ja

K: Køkken / A: Aktivitetsrum / S: Opholdsstue / D: Værelse med dobbeltseng / Senge pr. værelse er angivet med tal, fx (4)

TRANSPORT
Skolerejser
Bestilles online
DSB

TAXI
Assens
Tlf. 6550 5050

INDKØB
Super Brugsen
Søndre Ringvej 19
5610 Assens
Tlf. 6443 1300
Mulighed for levering

CATERING
Carsten Larsen
Tlf. 6091 1941

INFORMATIONER
Turistbureau
Tobaksgaarden 7,
5610 Assens
Tlf. 2337 8466
Visitassens

TILSYNSFØRENDE
Jeppe Jørgensen & Carsten Larsen
Tlf. 2145 3795

ADRESSE
Thorø, 5610 Assens

Klik ind på linkene her på siden og få inspiration og ideer til spændende udflugtsmål og aktiviteter i nærheden af kolonien. Ligegyldigt om det skal handle om natur eller kultur – eller begge dele – er der en hel vifte af muligheder at vælge imellem.

 

NATUR
Gå rute på Thorø
Brænde Ådal – Naturområde
Vissenbjerg Bakke

BYER
Assens
Odense

MUSEER
Museum Vestfyn
Strøjer Samlingen
Skoda Museum
Assens Miniby
Terrariet

BYGNINGSVÆRKER & MINDESMÆRKER
Vor Frue Kirke i Assens

Der er højt til himlen ved Vesterborg. Bølgerne ruller ind fra Lillebælt og kaster til tider bølger mod kystsikringens store kampesten. Den hvide strand omkranser strandengen mod nord, hvor de fredede strandtudser om foråret gør kur til hinanden, med deres kvæk.

Stranden

Lige neden for Vesterborg ligger sandstranden med sten af forskellige størrelser og arter. De er skyllet ind fra Lillebælt, eller landet netop her under sidste istid, hvor store mængder af sten kom til Danmark med isen fra Sverige og Norge.  De fleste er afrundede af havet igennem de tusind år de har ligget her. På stranden kan I også finde krabbeskjold og skaller fra blåmusling, hjertemusling og almindelig sandmusling. Måske kan I finde dem levende på det lave vand, hvis I går på udkik. Bølgerne kan være store her og hvis i vil have mere stille vand, kan I gå rundt om øen efter en strand, der ligger mere i læ.

Syd for Vesterborg kan i omkring de store sten i kystsikringen, finde strandkål og på stenene i vandet gror blæretang, som I kan plukke de yderste blade af og tage med og spise.

Omkring kolonien

Mod vandet er skoven læbælte med høje træer med tæt underkrat. Her er der lige netop træer og buskads nok til at gå på opdagelse. Flere væltede stammer ligger i skoven som hjem for nedbrydere som bænkebidere, billelarver, snegle og svampe, og krat af hybenrose og pil står hist og pist.

Nord for Vesterborg ligger strandengen Vesterkær, som dækker op mod 1/3 af øen. Strandenge findes langs beskyttede kyster ved fjorde og lavvandede havområder. Da strandengene kan oversvømmes af havvand, er de kendetegnet ved, at der findes planter, som tåler salt. På Vesterkær er der gravet flere vandhuller, for at hjælpe strandtudser og den grønbrogede tudse med ynglesteder. Overdrevet er fredet og for at beskytte tudserne og ynglende fugle er der ikke adgang fra 1. marts til 15. juni.

 Find sjove aktiviteter i naturen på kolonien