• Kolonien

Skansen

Kolonien Skansen ligger på en pragtfuld lyngbevokset, åben grund på Skansehage, direkte ved vandet, og lige op til store fredede arealer, ca. 3 km øst for Rørvig. Rørvig er et af de første områder, der blev “opdaget” af københavnske sommergæster, og er i dag et område præget af ældre sommerhusbebyggelse.

Den gamle del af Rørvig har smukke, gamle bindingsværkshuse, småsprossede vinduer og idylliske haver. Koloniens navn kommer af de skanser, eller bastioner, der har været opført her langs kysten for at forsvare indsejlingen til Isefjorden. Huset er opført som karantænestation i forbindelse med den store koleraepedemi i sidste halvdel af 1800-tallet. Det var placeret i den dengang meget øde egn mellem sand- og lyngbakker, og skulle modtage kolerapatienter fra skibe, der skulle ind i Isefjorden og Roskilde Fjord. Men man må have været lidt sent ude med byggeriet i forhold til koleraepidemien, for stedet har kun haft en eneste patient – en sømand fra et udenlandsk skib. Det viste sig senere, at sømanden slet ikke led af kolera, men derimod af kærlighed – til en smuk Rørvig-pige. Sømanden havde opdigtet kolerasymptomerne som undskyldning for at blive sat i land, og han stak af fra karantænestationen allerede den første nat. Efter ham kom der ingen andre patienter. I 63 år stod alle sengene opmagasinerede, indtil Københavns Lærerforening i 1933 lejede sig ind i bygningen og et par år senere købte stedet.

Sengepladser: 56

Familieværelser: 10

Enkelt/dobbeltværelser: 8

Husdyr: Nej

Wifi: Ja

TV: Ja

Tilkøb af rengøring: Ja, kontakt vores tilsynsførende for information

Tilkøb af festservice: Ja, kontakt tilsynførende for mere information

Bordmål: 8 borde af B 80 cm x L 190 cm

Højstol: Ja

Tilkøb af mad samt tilberedning: Vi henvender til catering under praktisk information

Afstand til butik: 3000

Afstand til vand: 10

Grill: Ja, kulgrill

Fodboldbane: Ja

Bordtennis/bordforbold: Ja

K: Køkken / A: Aktivitetsrum / S: Opholdsstue / D: Værelse med dobbeltseng / Senge pr. værelse er angivet med tal, fx (4)

TRANSPORT
Skolerejser
Bestilles online
DSB

De grønne Busser
Søren tlf. 5485 4740
Mail:jensen@de-gronne-busser.dk

TAXI
Tlf. 5991 1243

FÆRGE
Hundested – Rørvig
Hundested tlf. 4793 7150
Hundested/Rørvig

INFORMATIONER
Turistbureau
Holtets Plads 1
4500 Nykøbing Sjælland
Tlf.: 5991 0888
Visitodsherred

INDKØB
Spar
Smedestræde 9
4581 Rørvig
Tlf. 5991 8011
Mail: 0376061@spar.dk

CATERING
Restaurant Anneberg
Tlf. 5991 3517

APOTEK
Apotek
Smedestræde 9
4581 Rørvig
Tlf: 5991 8011

TILSYNSFØRENDE
Cathrine Clausen
Tlf. 4182 3424

ADRESSE
Skansehagevej 76-78
4581 Rørvig

CYKELUDLEJNING
Smedestræde 7
4581 Rørvig
Tlf. 5993 7993/ 3051 1308

JUKEBOKS UDLEJNING
OBM-Elektronik
Tlf. 5930 2694

NATURSKOLE
Anneberg, Egebjergvej 162
4500 Nykøbing Sjælland
Tlf: 5993 0217

Klik ind på linkene her på siden og få inspiration og ideer til spændende udflugtsmål og aktiviteter i nærheden af kolonien. Ligegyldigt om det skal handle om natur eller kultur – eller begge dele – er der en hel vifte af muligheder at vælge imellem.

 

NATUR
Rørvig Sandflugtplantage
Korshage
Højsandet
Isefjordsstien

BYER
Rørvig
Nykøbing Sjælland
Frederiksværk

MUSEER
Odsherreds Kulturhistoriske Museum
Frederiksværk Bymuseum og Krudtværksmuseet

BYGNINGER OG MINDESMÆRKER
Rørvig kirke
Højby kirke
Odden kirke
Kalkmalerier
Mindesten for slaget ved Sjællands Odde 

Skansen er sidste stop inden fjorden og overdrevet, Skansehagen. Her er højt til himmelen og udsigt til Isefjorden, hele vejen rundt.

Stranden

På den lange strand omkring Skansehagen er der masse af sten til at slå smut, bygge med, sortere efter farver og mønstre eller lave kunst på stranden med. Stenene i vandet giver gemmesteder for småfisk, der jager tanglopper og rejer og for den smukke almindelig søstjerne. Vil I have sandstrand, skal I gå langs kysten, hvor der er områder, med mindre sten og mere sand eller ved stranden inde i bugten, mod Rørvig. Her og på havnen, kan I være heldige at fange pænt store strandkrabber.

Omkring kolonien

Skansens grund er sand, dækket af lyng og hårdføre græsser, som på overdrevet. Kun lige rundt om bygningerne er der træer og buskads i form af et gammelt syrenkrat med huler, lidt elm, eg og tjørn, samt nogle store gamle roser, der spreder sig lystigt med rodskud. Hist og her vokser urter som Røllike, gråbynke, flere arter af mos og engelsk græs. På overdrevet også bregner, slåen og store mængder af hybenrose, som bliver ryddet pletvist.

Mange fugle tiltrækkes af det åbne land, hvor der på stille, solrige dage, er insekter i luften. Her kommer landsvaler forbi efter fluer og myg. Sølvmåge og hættemåge er ofte i luften og kig efter tårnfalk svælvende over overdrevet efter spidsmus.

 Find sjove aktiviteter i naturen på kolonien