• Kolonien

Naboen

Kolonien Naboen ligger i udkanten af Svaneke. Nærmeste bebyggelse er kolonien Frennenæs. Huset er købt i 1936, året efter opførelsen af Frennenæs, deraf navnet “Naboen”. Grunden, som er på 40000 m2, er skænket af Svaneke Kommune. Der er kort afstand til vandet, som er en kysteng med klipper – velegnet til badning, især for børn.

Fra kolonierne er der ikke langt ad kyststien til Svaneke, som er en af Danmarks mindste – og mest charmerende – købstæder.

Hele byen er én stor seværdighed, med de store købmandsgårde nede ved havnen, der spillede en stor rolle i byens storhedsperiode, og smalle og stejle gader med små velholdte bindingsværkshuse omgivet af frodige haver. Her er masser af læ og lune klipper, og i haverne kan man finde både vin, figen, ægte kastanje og valnød.

I Svaneke findes der desuden både silderøgeri og glaspusteri, ligesom du kun en kort kørsel fra kolonien, finder den bornholmske forlystelsespark Brændesgårdshaven.

Byens vandtårn er tegnet af arkitekten Jørn Utzon, og har form som en båke – et sømærke fra vestkysten.

Sengepladser: 55

Familieværelser: 10

Enkelt/dobbeltværelser: 8

Husdyr: Nej

Wifi: Ja

TV: Ja

Tilkøb af rengøring: Ja, kontakt vores tilsynsførende for information

Tilkøb af festservice: Nej

Bordmål: 7 borde af B 80 cm x L 180 cm, 2 borde af B 80 cm x L 120 cm

Højstol: Ja

Tilkøb af mad samt tilberedning: Nej

Afstand til butik: 1200

Afstand til vand: 100

Bålsted: Ja

Grill: Ja, kulgrill

Fodboldbane: Ja

Bordtennis/bordforbold: Ja

K: Køkken / A: Aktivitetsrum / S: Opholdsstue / D: Værelse med dobbeltseng / Senge pr. værelse er angivet med tal, fx (4)

TRANSPORT
Skolerejser
Bestilles online
DSB

Aakirkeby Turistfart
Tlf. 5697 4040
Aakirkeby turistfart

Gudhjem Bus
Tlf. 5647 2660

BAT-busser
Tlf. 5695 2121
BAT-busser

FÆRGE
Bornholmstrafikken
Tlf: 5695 1866
Bornholmstrafikken

TAXI
Dan Taxi
Tlf: 4848 4848

INDKØB
Dagli’Brugsen
Nansensgade 11
Svaneke
Tlf: 5649 6041

INFORMATION
Bornholms Velkomstcenter
Nordre Kystvej 3
3700 Rønne
Tlf: 5695 9500
Bornholminfo

AKUT
Tlf. 1813

Skadestue
Ullasvej 8
3700 Rønne
Tlf. 3867 0000

LÆGEHUS
Lindevej 5 B
3740 Svaneke
Tlf. 5649 6003

TANDLÆGE
Niels Dam
Nansensgade 7
Tlf. 5649 6207

TILSYNSFØRENDE
Svend Lassen
Tlf: 6174 7272

ADRESSE
Sydskovvej 11
3740 Svaneke

CYKELUDLEJNING
Boss Cykler
Kannikegårdsvej 10
3730 Nexø
Tlf: 5649 4474
Boss Cykler

Klik ind på linkene her på siden og få inspiration og ideer til spændende udflugtsmål og aktiviteter i nærheden af kolonien. Ligegyldigt om det skal handle om natur eller kultur – eller begge dele – er der en hel vifte af muligheder at vælge imellem.

 

NATUR
Generelt om Bornholm
Hammeren Fyr
Paradisbakkerne
Helligdomsklipperne

BYER
Gudhjem
Sandvig
Rønne
Nexø
Svaneke
Årsdale

MUSEER
Bornholms Kunstmuseum
Bornholms Museum
Oplevelsescentret Natur Bornholm
Bornholms Middelaldercenter

BYGNINGSVÆRKER
Østerlars Kirke
Hammershus

Kolonierne Frennenæs og Naboen ligger tæt på den forrevne klippekyst på det østligste punkt i Danmark. Kysten består af Svanekegranit, som er råt og smuldret, men godt at klatre på. Granitten er mange steder dækket af gult lav, men også grå laver og mos, gror på de rå klipper.

Stranden

Bag den rå klippestrand ligger strandengen med rock pools, der opsamler vand og skaber sine egne små biotoper. Når poolene oversvømmes af havvandet, skyller små blåmuslinger med ind og strander, til poolen igen bliver oversvømmet. Strandengen er sumpet og giver liv til insekter og fugle, der yngler i området. I kan ved at smage på vandet selv undersøge om vandet i pytterne er lige så salt som havvandet, eller det indeholder mere eller mindre salt.

På vandet ses ofte stormmåge, sølvmåge, edderfugle, skarver, gråænder, toppet skallesluger, toppet lappedykker, knopsvane m.fl. På det lave vand vokser tang på stenene, som I kan spise af. Det kan spises råt eller I kan tage det med i køkkenet og tilberede til næste måltid.

Omkring kolonien

Mod stranden er på koloniernes grund gammelt krat med flere forskellige træarter og et par gamle stubbe og en grenbunke, der ligger til nedbrydning og giver levested for mange smådyr som bænkebidere, biller og edderkopper. På grunden finder I også brombærkrat og hunderose, hyld, ahorn, kirsebær, bøg, elm, ahorn, skovfyr og et enkelt birketræ. Flere steder i området er træerne overgroet med efeu i sådan en grad at træerne bukker under. Der er få store fritstående træer. Mest af eg og bornholmsk røn. På grunden vokser hist og her Tusindfryd, Storkenæb, Mælkebøtte, Rød Tvetand, Løgkarse, Dansk ingefær, Ramsløg, vild Kørvel, Vorterod m.fl.

Skoven er offentlig og der er adgang hele døgnet. Lige forbi kolonierne går en sti mod syd. Den går forbi Frenne Næs, der er et klippefremspring, der strækker sig ud i havet. Her ligger også resterne af Frenne Ottes batteri, der var et forsvarsværk, der har udnyttet klippernes naturlige forsvar og som var placeret netop her for at holde øje med fjendtlig indtrængning fra øst.

 Find sjove aktiviteter i naturen på kolonien